Powiat Tarnowskie Góry: Warsztaty, konkursy i rękodzieło

1 min czytania

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych w powiecie organizowane są liczne warsztaty oraz konkursy, które wspomagają kultywowanie naszych tradycji i zwyczajów. 4 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim odbył się Konkurs Potraw Wielkanocnych. Uczniowie przygotowali potrawy, które zostały poddane ocenie komisji konkursowej.

Zwycięzcy konkursu w kategoriach:

zupa na świąteczny stół:

  1. miejsce zupa chrzanowa I : Tadeusz Karcz i Martyna Prochacka,

  2. miejsce wielkanocny żurek z chrzanem : Julia Oblak i Oliwia Korfel,

  3. miejsce zupa chrzanowa II : Karolina Maniura i Nikola Mazur.

  4. miejsce królik pieczony z pieczarkami i ziemniakami : Wiktor Domogała i Ewa Kowalczyk,

  5. miejsce pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem : Marta Staniecka i Emilia Krzymińska,

  6. miejsce rolada z indyka z purée ziemniaczanym i sałatką warzywną : Zuzanna Nowak i Zuzanna Woś.

  7. miejsce jajeczka wielkanocne : Julia Oblak i Oliwia Korfel,

  8. miejsce serowa babka wielkanocna : Joanna Ciongwa i Viktoria Jendrysczyk,

  9. miejsce babka majonezowa : Martyna Prochacka i Tadeusz Karcz.

Z ramienia powiatu w degustacji potraw konkursowych wziął udział Członek Zarządu Powiatu Krzysztof Łoziński.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom udziału w konkursie oraz kreatywności w interpretacji przepisów kulinarnych.

Źródło: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

Autor: krystian