Jak zrobić domowe lody i jak je prawidłowo przechowywać

Łatwo jest zrobić lody w domu. Zaproś swoje dzieci do pomocy przy robieniu lodów. Będą miały dużo zabawy wybierając swoje ulubione smaki i tworząc smakołyki o niepowtarzalnych kształtach. Każda fala upałów może być przygodą z lodami: będziesz zaskoczony, które smaki pozostaną w Twoim letnim domowym menu.

Lody wykonane z masy lodowej

Często zastanawiamy się, czy możliwe jest zrobienie domowych lodów bez specjalnych umiejętności. Mówimy, że nie! Z najprostszego przepisu można zrobić je bez:

  • specjalnej maszyny i dodatkowych narzędzi, które zajmują dużo miejsca.
  • żółtka,
  • długie mieszanie i gotowanie

Do zrobienia domowych lodów potrzebujesz tylko dwóch składników: śmietany i mleka skondensowanego lub śmietanki. Do umieszczenia zamrożonego deseru niezbędny jest wafel. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni krem.

  • Ma ona zawartość tłuszczu 36 proc.
  • Nie jest zakwaszona, co oznacza, że nie zawiera kultury bakterii.
  • Na opakowaniu znajdują się napisy typu "do ubijania" i "do ciast".

Przepis na domowe lody jest prosty i obejmuje następujące czynności:

  • Dwa składniki powinny być wcześniej schłodzone w lodówce
  • Umieść 500 ml śmietanki w misce. Ubijać, aż na górze utworzą się miękkie szczyty. Nie należy czekać, aż zesztywnieje.
  • Wymieszać ze sobą 400 ml mleka skondensowanego i ubitą śmietanę.
  • Po przelaniu lodów do pojemnika, przykryj je i pozostaw na co najmniej 6 godzin. Jeśli to możliwe, pozostaw na noc.

Jeśli domowe lody zrobione w ten sposób są dla Ciebie zbyt słodkie, możesz użyć niesłodzonego skondensowanego mleka mlecznego i dodać pożądaną ilość cukru. Do masy lodowej możesz dodać swoje ulubione składniki, takie jak orzechy, przyprawy, kawałki czekolady. Jednak w tym przypadku musimy dodać wodę i zmienić proporcje. Oznacza to, że możemy zwiększyć zawartość śmietanki, jednocześnie zmniejszając zawartość mleka.

Sorbety lodowe

W kuchni możemy zrobić zdrowe domowe lody śmietankowe i truskawkowe. Mus ze świeżych owoców to orzeźwiający smakołyk w upalne dni. Jest lekki, zdrowy i bogaty w witaminy. Ma też niepowtarzalny smak, dlatego polecany jest dla dzieci.

Ten przysmak można przygotować w kilka minut. Można go zrobić z różnych owoców, w tym mango, arbuza i jagód. Możesz również spróbować melona, bananów i kiwi. Zbieranie truskawek i malin we własnym ogrodzie sprawi dzieciom dużo więcej radości.

Upewnij się, że:

  • Dokładnie umyć składniki, a następnie obrać je.
  • Zblendować, aby powstała gładka masa. Do tego celu wykorzystamy blender.
  • Dodaj cukier, na który masz ochotę.
  • Masę przelać do foremek na lody i pozostawić do zamrożenia na kilka godzin lub na cały dzień.

Możesz dodać dodatki, aby smak był bardziej intensywny. Popularne opcje to liście mięty, syrop klonowy i kawałki owoców, cynamon, sok z cytryny.

Akcesoria do robienia domowych lodów

Będziesz potrzebował pewnych akcesoriów, jeśli chcesz zrobić domowe lody. Te akcesoria obejmują:

  • Blender, mikser lub trzepaczka są potrzebne do ubijania śmietany.
  • Miska do przechowywania lodów w zamrażarce. Możemy również użyć formy silikonowej, małego pojemnika, a nawet garnka.

Do prawidłowego podania mrożonego deseru potrzebna jest specjalna łyżka. Łyżka ta może służyć do nakładania gałek lodów, a także może być wykorzystana do przeniesienia ziemniaków lub kaszy na talerz. W ofercie posiadamy szeroki wybór wafli do lodów. Są to zarówno rożki klasyczne, słodkie czy z czekoladową obwódką, jak i kubki, miseczki, a nawet filiżanki. Patyczki to świetny sposób na ułatwienie jedzenia. Można również kupić ozdoby do wafli, takie jak serduszka, trójkąty, krążki czy tarcze. Przyniosą one uśmiech na twarzach zarówno dzieci, jak i dorosłych.

W jakiej temperaturze powinny być przechowywane domowe lody?

Aby domowe lody zachowały swoją konsystencję i smak, muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Należy je przechowywać w temperaturze od -12degC do -18degC.

Ważne jest, aby zapewnić łatwość wyjmowania zamrożonego deseru. Dobrym rozwiązaniem jest albo zawinięcie pojemnika z lodami w woreczek z suwakiem, albo owinięcie go folią klingową. Można kupić foremki, które ułatwiają wyjmowanie.

Salmonelli mówimy nie!

Należy pamiętać, aby nie rozmrażać i nie zamrażać ponownie lodów domowej roboty. Może to doprowadzić do rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów lub zatrucia salmonellą. Mrożonki można przechowywać do sześciu miesięcy. Po wyjęciu mrożonek można je podgrzewać w kuchence mikrofalowej, aż osiągną pożądaną konsystencję. Jest gotowy do podania, gdy lody zostaną uformowane w kulki.

Aby zapewnić domowym lodom odpowiednie warunki przechowywania, warto wybrać doskonale działające, bezawaryjne chłodziarko-zamrażarki. Urządzenia marki Bosch są nowoczesne i łatwe w obsłudze. Posiadają funkcję Low Frost, która ogranicza powstawanie lodu i zapobiega częstemu zamrażaniu oraz szufladę Big Box, w której można przechowywać duże ilości lodów.