23 listopada BiOK w Tąpkowicach wypełnił się zastawionymi stołami potraw przyrządzonych w ramach Konkursu Potraw Tradycyjnych I Regionalnych. Starosta Krystyna Kosmala zasiadła w jury oceniającym kunszt kulinarny uczestniczek konkursu.

Tegorocznym tematem przewodnim były „Tradycyjne potrawy z ryb”. Wszystkie zespoły przygotowały wspaniałe dania i w ramach podziękowań zostały obdarowane upominkami.

W konkursie wzięło udział 13 zespołów:
KGW Zendek
KGW Ossy
KGW Niezdara
KGW Ożarowice
KGW Nowa Wieś Tworoska
KGW Aktywni Ziomale z Czekanowa
KGW Świerklaniec
KGW Orzech Rękodzieło
KGW Nakło Śląskie Rękodzieło
KGW Nowe Chechło
Opatowickie Koło Gospodyń
KGW Boruszowice Hanusek
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

Wyłoniono zwycięzców:
I miejsce: KGW Zendek i KGW Boruszowice Hanusek
II miejsce: KGW Ożarowice
III miejsce: KGW Nowe Chechło

Konkurs organizował Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim.

Serdecznie dziękujemy uczestnikom za udział w konkursie i przygotowanie znakomitych potraw.