UM Tarnowskie Góry: Wybory Pięknej z Rept: konkurs dla młodych kucharzy rozstrzygnięty!
Jabłko nadziewane kaszą, mięsem mielonym z kapustą kiszoną, smażonym boczkiem i konfiturą w borówek autorstwa Kingi Bartyzel wygrało konkurs kulinarny zorganizowany w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.
W imprezie, będącej częścią Wyborów Pięknej z Rept czyli tarnogórskiego jabłka, wystartowało 11 młodych kucharzy. Konkurs, w których drugie miejsce zajęła Wiktoria Potempa, a trzecie Hanna Janik, pokazał, że jabłko na talerzu niejedno ma imię.
Zwycięskie danie było bezkonkurencyjne orzekło zgodnie jury, w którym zasiadł Grzegorz Bien, finalista V edycji Masterchefa, Zastępca Prezesa Zarządu SMZT i wieloletni restaurator Stanisław Karcz oraz Mariusz Jarzombek z Urzędu Miasta.
Początkowo planowałam jabłko nafaszerować białą kaszanką, ale wczoraj nie mogłam jej kupić w żadnym sklepie. Myślałam także o wątróbce, ale bałam się, że wyjdzie zbyt suche mówiła pochodząca ze Stolarzowic laureatka.
Co do oceny jej dania jury było zgodne. Potrawa zachwyciła smakiem, wyglądem i ciekawym połączeniem składników. Do tego takiego dania próżno szukać w restauracyjnych menu, więc laureatce doradzono, żeby zastrzegła to wyjątkowo smaczne jabłko swoim nazwiskiem.
My chcielibyśmy jeść to danie w restauracji, bo jest gotowe do pójścia w świat mówili jurorzy.
Drugie miejsce w konkursie zajęła Wiktoria Potempa i jej “Korzenna Przyjemność”. Co kryło się za tym tajemniczą nazwą? Zapiekane w sosie korzennym jabłko z dodatkiem wina bezalkoholowego, nadzienie z serka marcarpone z dodatkiem orzechów i skrystalizowanego karmelu.
Trzecie miejsce zajęła Hanna Janik, która upiekła torcik jabłkowy przekładany biszkoptem, musem jabłkowym i bitą śmietaną z serkiem marcarpone.
Cieszymy się, że tak dużo Was zdecydowało się wystartować i że nie poszliście na łatwiznę, bo jabłko nie jest jednak zbyt łatwym produktem mówiły nauczycielki-opiekunki uczniów z ramienia “gastronomika”.
Ten konkurs i to, co tutaj spróbowaliśmy pokazuje, że sposobów na użycie w kuchnia jabłka jest wiele, cieszę się jednak szczególnie dlatego, że to wszystko dzieje się w Tarnowskich Górach, niezwykle inspirującym także z punktu gastronomicznego miejscu komentował Grzegorz Bien, laureat tarnogórskiego gastronomika.
Zwycięzcy oraz wyróżnieni (Patrycja Badora i Natalia Szajer) otrzymali w nagrodę sprzęt AGD, książki oraz bilety do Zabytkowej Kopalni Srebra. W niedzielę w ramach Wyborów Pięknej z Rept na Rynku odbiorą także sadzonki tarnogórskiej jabłoni.
Wybory Pięknej z Rept znamy program!
Autor: krystian