Trzeci weekend września (18-19 IX 2021) stał w Centrum Kultury Śląskiej pod znakiem wielu imprez, w których każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Za sprawą Europejskich Dni Dziedzictwa (18 IX), w których Centrum uczestniczy co roku, w pałacu w Nakle Śląskim została przywołana pamięć dawnej kuchni ziemiańskiej Tematem EDD były bowiem „Smaki tradycji. Na stole pojawiła się m.in. moczka po żydowsku – danie wigilijne z pałacu w Kozłowej Górze, które przyrządzano dla księżnej Katii, żony księcia Guida Henckel von Donnersmarcka. Licznie przybyli goście mogli spróbować też staropolskiego tłuczeńca, litewskiego szmura, Ciasta Trzech Króli oraz prosiaka z ciasta ziemniaczanego, nadzianego mięsnym farszem.  Tymi słodkościami (plus markowe ciasteczka z Rancza Proboszczowice) można się było delektować przy kawie w specjalnie zaaranżowanym na  pałacowy salon wnętrzach. Przysmaki przygotowało Koło Rękodzieła z Orzecha.

Po południu odbył się Finał VIII „Szlacheckiego weekendu”, a w nim spotkanie z hrabią Hansem Ulrichem Schaffgotschem, Patronem Honorowym wystawy „Schaffgotschowie. Potomkowie Piastów i spadkobiercy śląskiego Kopciuszka”. Hrabia Schaffgotsch przedstawił dzieje swojego rodu, jego znaczenie oraz położenie po II wojnie światowej. Po spotkaniu, okraszonym muzycznie przez występ śpiewaczki Agnieszki Wiśniewskiej-Rak i akompaniującego jej Mateusza Meisnera, można było z hrabią porozmawiać i zdobyć jego autograf.

VIII Rajd rowerowy „Śladami górnośląskiej szlachty… i nie tylko” (niedziela, 19 IX) był wyjątkowy, a to za sprawą przejażdżki kolejką wąskotorową bytomskiego Stowarzyszenia Górnośląskich Kolei Wąskotorowych, w którego siedzibie – parowozowni w Karbiu, odbył się piknik z grochówką i z losowaniem nagród konkursowych. Wcześniej rajdowicze pokonali trasę wiodącą spod pałacu w Nakle Śląskim do Bytomia: Restauracji „Pod Dębem”, Domu Matki Ewy i dopiero co oddanej do użytku odrestaurowanej części pałacu Tiele-Wincklerów w Miechowicach.

źródło: CEKUŚ