Obrona immunologiczna organizmu, praca wszystkich jego narządów i układów zależy bezpośrednio od naszej diety. Przez cały rok nasza dieta powinna zawierać składniki odżywcze niezbędne do utrzymania aktywności funkcjonalnej, procesów metabolicznych i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Zima to jednak okres, kiedy powinniśmy zwracać szczególną uwagę na nasze odżywianie. O czym musimy pamiętać?

odporność

Wzmacnianie układu odpornościowego zimą

Skumulowany wpływ niekorzystnych czynników środowiskowych sprawia, że organizm zimą znajduje się w bardzo wymagającym położeniu. Trudne warunki to m.in. niska temperatura, różnice między temperaturą na ulicy i w pomieszczeniu, chłodne i wilgotne powietrze i wiatr na zewnątrz budynków oraz suche powietrze w pomieszczeniach i brak nasłonecznienia z powodu krótkich godzin dziennych. Wszystko to - przy braku wielu ważnych składników odżywczych w diecie prowadzi do osłabienia układu odpornościowego. Oczywiście samo obniżenie temperatury powietrza zimą prowadzi do wzrostu zużycia energii przez organizm. Z tego powodu późną jesienią i zimą, kiedy występują najniższe temperatury, powinniśmy nieco zwiększyć spożycie węglowodanów i tłuszczów.

Jak się odżywiać zimą, aby poprawić odporność swojego organizmu?

Najlepszymi produktami, które pomogą nam to zrobić w zdrowy sposób to m.in. tłuste ryby zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, oleje roślinne (oliwka, siemię lniane, słonecznik), zboża (najlepiej pełnoziarniste), warzywa sezonowe (kapusta, marchew cebula, czosnek itp.), świeże zioła, owoce (granaty, owoce cytrusowe, jabłka itp.) i orzechy. Trzeba też pamiętać o rozgrzewających właściwościach przypraw - imbiru, cynamonu i goździków. Skutecznym sposobem na ogrzanie jest również wypicie herbaty imbirowej z cynamonem, miętą i cytryną. Nie możemy również zapomnieć o źródłach aminokwasów i białek (kurczak, indyk, produkty mleczne, rośliny strączkowe). Aby utrzymać normalny stan układu odpornościowego, zwiększyć niespecyficzną odporność organizmu w okresie zimowym, warto stosować multiwitaminy i kompleksy mineralne. Jeszcze lepszym sposobem na utrzymanie silnej odporności jest catering dietetyczny Tarnowskie Góry. Firmy cateringowe doskonale wiedzą, jakich potraw i składników potrzebują klienci w okresie zimowym. Dzięki temu korzystanie z usług firm cateringowych jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem, szczególnie zimą. Ponadto niektórzy uważają, że dla poprawy odporności wystarczy po prostu jeść więcej. Niestety, to nie prawda i regularne przejadanie się mogą doprowadzić do szybkiego przytycia i pogorszenia odporności organizmu z powodu dostarczania wielu „śmieciowych” produktów.