Odzież robocza w przemyśle spożywczym

Istniejące normy pracy i normy sanitarno-epidemiologiczne zobowiązują pracodawców do zapewnienia pracownikom przemysłu spożywczego specjalnej odzieży roboczej i innego wyposażenia ochrony osobistej: rękawiczek, czapek, butów i innych elementów odzieży.

Wymagania dotyczące odzieży roboczej

Robocze ubrania do produkcję żywności są przeznaczone nie tylko do ochrony pracowników przed negatywnymi czynnikami (ogólnych substancje toksyczne, ostre elementy wyposażenia, wysokie i niskie temperatury), ale również produktów spożywczych z zanieczyszczeń biologicznych. W związku z tym ustanowione są szczególnie surowe wymagania dotyczące odzieży roboczej:

  • Wybór uwzględnia specyfikę sklepu spożywczego (temperatura, kontakt z psującymi się produktami, praca ze specjalnym sprzętem)
  • Specjalny krój, który nie pozwala na pozostawienie nieokrytych obszarów ciała
  • Obowiązkowe stosowanie czapek, aby włosy nie dostały się do produktów
  • Preferowany jest kolor biały. Wszystkie zanieczyszczenia będą na nim widoczne, a pracownikowi nie umknie zmiana odzieży na czystą
  • Zaznaczanie różnic w pracy: ubrania pracowników różnią się od ubrań kierowników
  • Dopasowanie wielkości i odporność na wielokrotne pranie
  • Specjalne rękawiczki do kontaktu z żywnością.
  • Bluzy, spodnie, kurtki

Pracownicy w sektorze spożywczym, noszą spodnie, bluzy rozpinane, kurtki, kamizelki, fartuchy i czapki różnych modeli. Minimalizm tej odzieży podyktowany jest wymogami bezpieczeństwa. Dodatkowe kieszenie nie są mile widziane (w razie potrzeby są zamykane klapami), a guziki często zastępuje się zamkami błyskawicznymi. Zatrzaski zewnętrzne są rzadkie, ponieważ pod nimi może gromadzić się brud.

Jeśli w zwykłym życiu biały kolor ubrań jest uważany za niepraktyczny, to w stroju pracowników w sklepach spożywczych znajduje się wskaźnik bezpieczeństwa. Brudna odzież robocza szefa kuchni nie tylko wygląda niechlujnie. Bakterie, które rozwijają się na poplamionej odzieży, mogą łatwo przejść na żywność. Odzież robocza to ubranie, które należy regularnie prać i dezynfekować. Początkowo odzież przy produkcji żywności można impregnować przeciwbakteryjnie lub uszyć z tkanin zawierających składniki przeciwdrobnoustrojowe, takie jak chlorek srebra.Te ostatnie są znacznie bardziej ekonomiczne, ponieważ impregnacja przeciwbakteryjna zastosowana na ubraniach jest zmywana w ciągu wielu prań.

Osobiste wyposażenie ochronne

Jednorazowa odzież ochronna ma najwyższe zużycie w produkcji. Po użyciu elementy te są usuwane i zastępowane nowymi. Artykuły wielokrotnego użytku również muszą być często zmieniane z powodu powstających uszkodzeń podczas częstego prania. Rękawice ochronne o zwiększonej wytrzymałości minimalizują możliwość zranienia rąk i gwarantują sterylność produktów. Rękawice bawełniane są używane w chłodniach.

Obuwie pracowników przemysłu spożywczego musi być trwałe i odporne na agresywne środowisko (środki dezynfekujące i tłuszcze). Mają antypoślizgową podeszwę. Przestrzeganie norm sanitarnych w przemyśle spożywczym wymaga od pracowników noszenia czapek. Powinny całkowicie zakrywać włosy. W przeciwnym razie istnieje wysokie ryzyko dostania się włosów do surowców lub produktów gotowych. Dla mężczyzn noszących brody zapewnione są maski ochronne. Z reguły są to jednorazowe środki wymagające wymiany po każdej zmianie. Te elementy profesjonalnej odzieży roboczej zapewnią bezpieczeństwo pracowników i wytwarzanych produktów.