Smaki Teneryfy

Teneryfa nie tylko przyciąga do siebie turystów swoimi atrakcjami, ale również przysmakami. Jako że Wyspy Kanaryjskie są prowincją Hiszpanii, tutejsza kuchnia zaadoptowała wiele jej potraw. Paella, czyli ryż z warzywami, różnymi rodzajami mięsa oraz owocami morza jest serwowany praktycznie na każdym kroku. Czasami, żeby zrozumieć lokalną kuchnię, wystarczy rozejrzeć się wokół. Fakt, że Teneryfa jest pochodzenia wulkanicznego i jej tereny składają się głównie z terenów górskich oraz dolin, najpopularniejszym zwierzęciem, jakie było tutaj hodowane od setek lat były kozy. Główne dania powstają na bazie ich mięsa, a z mleka tworzone są przepyszne białe sery. W górskich dolinach spotykane są też króliki, z których powstała lokalna potrawa w czerwonym sosie „Conejo Salmorejo”. Potrawy te zazwyczaj podawane są z małymi ziemniaczkami w lupce z osadem solnym oraz sosami “mojo rojo” i “mojo verde”. Oba sosy bazują na posiekanym czosnku, jednak “rojo”, czyli czerwony jest pikantny, a “verde”, czyli zielony, posiada dodatek oliwy, kolendry i często pietruszki. By skosztować tych smaków, warto się wybrać do guachinche, czyli lokalnego baru z tradycyjnym jedzeniem, gdzie będziemy również mogli się delektować pysznymi winami z lokalnych winiarni. Miłośnicy trunków alkoholowych nie mogą opuścić tego miejsca bez spróbowania rumu miodowego “ron miel”. Symbolem wyspy jest też kawa “barraquito” podawana z cytrusowym likierem 43, skórką cytryny oraz dwoma rodzajami mleka. Spienionym i skondensowanym, tworzącymi fenomenalnie czterokolorowe warstwy tego napoju.