Smaki Teneryfy

2 min czytania
Smaki Teneryfy

Smaki Teneryfy

Teneryfa nie tylko przyciąga do siebie turystów swoimi atrakcjami, ale również przysmakami. Jako że Wyspy Kanaryjskie są prowincją Hiszpanii, tutejsza kuchnia zaadoptowała wiele jej potraw. Paella, czyli ryż z warzywami, różnymi rodzajami mięsa oraz owocami morza jest serwowany praktycznie na każdym kroku. Czasami, żeby zrozumieć lokalną kuchnię, wystarczy rozejrzeć się wokół. Fakt, że Teneryfa jest pochodzenia wulkanicznego i jej tereny składają się głównie z terenów górskich oraz dolin, najpopularniejszym zwierzęciem, jakie było tutaj hodowane od setek lat były kozy. Główne dania powstają na bazie ich mięsa, a z mleka tworzone są przepyszne białe sery. W górskich dolinach spotykane są też króliki, z których powstała lokalna potrawa w czerwonym sosie Conejo Salmorejo”. Potrawy te zazwyczaj podawane są z małymi ziemniaczkami w lupce z osadem solnym oraz sosami “mojo rojo” i “mojo verde”. Oba sosy bazują na posiekanym czosnku, jednak “rojo”, czyli czerwony jest pikantny, a “verde”, czyli zielony, posiada dodatek oliwy, kolendry i często pietruszki. By skosztować tych smaków, warto się wybrać do guachinche, czyli lokalnego baru z tradycyjnym jedzeniem, gdzie będziemy również mogli się delektować pysznymi winami z lokalnych winiarni. Miłośnicy trunków alkoholowych nie mogą opuścić tego miejsca bez spróbowania rumu miodowego “ron miel”. Symbolem wyspy jest też kawa “barraquito” podawana z cytrusowym likierem 43, skórką cytryny oraz dwoma rodzajami mleka. Spienionym i skondensowanym, tworzącymi fenomenalnie czterokolorowe warstwy tego napoju.

Autor: Materiał partnera

tarnowskie24_kf