Co to jest olej kuchenny i dlaczego stanowi problem ekologiczny?

Zużyty olej spożywczy można potraktować na kilka różnych sposobów. Najlepszym sposobem jest przechowywanie go w zamkniętych pojemnikach i transport do utylizacji. Co jeszcze można zrobić i jakich praktyk lepiej się wystrzegać mając na uwadze stan środowiska planety?

Olej spożywczy to substancja tłuszczowa używana do gotowania i przyrządzania różnego rodzaju potraw. Jest to problem ekologiczny, ponieważ trudno go zutylizować. Taki olej zatyka kanały ściekowe.

Olej spożywczy można utylizować na trzy główne sposoby: recykling i kompostowanie. Recykling pozwala wykorzystać olej ponownie zastępując nowe oleje, których brakuje. Kompostowanie zrobi to samo, co recykling, ale w przypadku biomasy. Inne metody obejmują wylewanie go do kanalizacji lub spłukiwanie bezpośrednio w toalecie.

Jeśli rozleje się olej spożywczy, najlepszym sposobem na posprzątanie po sobie jest mydło i woda, ponieważ są to ekologiczne środki czyszczące, które nie zaszkodzą Twojemu środowisku ani nie stworzą dodatkowych odpadów.

Istnieją dwa rodzaje oleju spożywczego: ten wytwarzany z naturalnych tłuszczów i olejów oraz ten wytwarzany z ropy naftowej. Pierwszy rodzaj nazywa się „olejem roślinnym”, ale jest również znany jako „tłuszcz roślinny”. Drugi rodzaj nazywany jest „przemysłowym olejem roślinnym” lub po prostu „olejem roślinnym”, co odnosi się do drugiego rodzaju, który jest wytwarzany z ropy naftowej. Oleje roślinne są używane jako substytut masła w wielu krajach, w tym w Chinach. Są popularne, ponieważ nie zawierają cholesterolu, tak jak masło.

Chiny używały olejów roślinnych częściej niż w jakimkolwiek innym kraju, ponieważ gotowanie z nimi gwarantuje najwyższą wydajność.

Dlaczego utylizacja oleju kuchennego w restauracjach we właściwy sposób jest ważna?

Utylizacja oleju spożywczego jest ważna, ponieważ zapobiega przedostawaniu się oleju spożywczego do gleby i zanieczyszczaniu naszej planety. Restauracje mają wiele sposobów na pozbycie się oleju spożywczego, na przykład recykling lub transport przez serwis olejowy. Jeśli jednak nie pozbędziemy się właściwie oleju kuchennego, prawdopodobnie przedostanie się on do gleby i zanieczyści naszą planetę.

Właściwa utylizacja oleju spożywczego w restauracjach jest ważna, ponieważ zmniejszy ryzyko pożarów w naturalnym środowisku i utrzyma środowisko w czystości. Oleju kuchennego nie należy wylewać do zlewu ani spuszczać do kanalizacji, ponieważ może zatkać rury. Samodzielnie można pozbyć się oleju kuchennego, mieszając go ze zużytymi fusami po kawie, skorupkami jaj, a nawet trocinami.

Trafin Oil

Kiedy restauracje pozbywają się oleju kuchennego, muszą to robić w sposób przyjazny dla środowiska. Mogą albo zebrać olej spożywczy i wysłać go do rafinerii, albo zutylizować go przez spalenie w spalarni.

Jak prawidłowo przechowywać, zbierać i transportować zużyty olej kuchenny?

Ważne jest, aby zużyty olej spożywczy przechowywać w szczelnym pojemniku i przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli przewozisz olej, upewnij się, że używasz odpowiednich pojemników.

Transport i przechowywanie oleju spożywczego do ponownego użycia nie jest łatwym zadaniem. Utylizacja oleju może odbywać się na wiele sposobów. Zużyte oleje mają więcej zastosowań niż tylko wyrzucanie jako odpad.