Nie jest żadną tajemnica, że zielona herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, a regularne jej picie kultywuje się już wielu wieków, szczególnie przez kultury azjatyckie. Obecnie, herbata zielona stanowi także doskonały środek odchudzający oraz oczyszczający organizm z toksyn. Oczywiście pozytywnych właściwości tego gatunku herbaty jest więcej i z pewnością warto się o nich dowiedzieć więcej, jednocześnie znając też metodę jej parzenia.

Zielona herbata – zdrowie smak i wiele innych korzyści

To, że zielona herbata jest bardzo zdrowa, wie już pawie każdy, wiele osób ceni także jej smak a codzienne jej picie przeszło nawet już to roli rytuału, czy to rankiem, czy też wieczorem. Pamiętajmy jednak, że ta ekspresowa nijak ma się do prawdziwej liściastej zielonej herbaty. Ze względu na jej zawartość kofeiny, wygląd liści, zapach oraz smak, wyróżnia się jej poszczególnie gatunki. Uznaje się też, że odmiana, którą zbiera się wcześnie rano, jeszcze podczas obecności rosy, jest tą najzdrowszą. Co więcej, japońska herbata o nazwie Gyokuro, uznawana jest za najdoskonalszy gatunek tej herbaty.

W czym tkwi tajemnica zdrowych właściwości zielonej herbaty?

Odpowiednie przygotowanie zaraz po zbiorach, pozwala zachować właściwości zielonej herbaty. Konieczne zatem jest to, aby zaraz po zerwaniu liści herbaty zielonej, zostały przerobione – przyjmuje się, że należy tego dokonać nie później niż godzinę po zerwaniu.

Tak naprawdę, na zdrowotne właściwości zielonej herbaty wpływa wiele obecnych w niej substancji, a są to chociażby katechiny, antyoksydanty czy też polifenole. Nie można też zapomnieć o licznych mikroelementach, lipidach, witaminach, garbikach, aminokwasach oraz oczywiście witaminach. To właśnie one powodują, że zielona uznawana jest za najzdrowszą herbatę.

Zielona herbata, a odchudzanie…

Nie da się odnaleźć lepszego naturalnego środka, niż zielona herbata na odchudzanie, która pita regularnie przed snem, ma bardzo pozytywne właściwości. Dodatkowo, zaleca się też, aby był to napar z drugiego parzenia, który uspokaja i relaksuje, stwarzając odpowiednie warunki do snu. Napar z pierwszego parzenia, może nas niestety bardziej pobudzić i orzeźwić.

Zdrowa herbata zielona, dzięki obecności katechinom doskonale pomaga w odchudzaniu, a w tym temacie nie sposób pominąć jedną substancję, której nazwa to- galusan epigallokatechiny. Jest ona powodem redukcji tkanki tłuszczowej, wspomaga aktywację enzymów trawiennych, metabolizm wątroby, utlenianie tłuszczy oraz hamuje wchłanianie się tłuszczy. Wszystko to potwierdzone jest przez liczne badania naukowe przeprowadzone na napoju z zielonej herbaty przez naukowców.

Jak powinno się parzyć herbatę zieloną – kilka wskazówek

Odpowiednie parzenie zielonej herbaty z pewnością nie może się odbyć, jeżeli nie zastosujemy się do kilku bardzo istotnych zasad. Zacznijmy więc od tego, że koniecznie jest użycie miękkiej wody, która dodatkowo wolna jest od chloru oraz wapnia. Woda, która płynie z naszego kranu nie będzie się nadawać, gdyż obecny jest w niej chlor oraz jest ona twarda. Doskonałą alternatywą będzie zatem zwykła niegazowana woda mineralna, o niskiej zawartości wapnia.

Przechodząc do samego parzenia, wystarczy jedną łyżeczkę suszu herbaty, zalać szklanką gorącej, aczkolwiek nie wrzącej wody, a najlepiej jeśli jej temperatura będzie wynosiła około 80 stopni Celsjusza. Średni czas parzenia powinien wynosić około 3-4 minuty, mając jednak na uwadze to, że nie stanie się nic, kiedy będzie trwało to nieco dłużej, bowiem zawsze można ją delikatnie rozcieńczyć niewielką ilością wody. Co więcej, jak wskazują najwięksi smakosze herbaty zielonej z Japonii i Chin, napar z pierwszego parzenia nie nadaje się do picia i powinien być wylany. Następnie ten sam susz, może być już zalewany kilkukrotnie.