Grupa osób podczas składania gratulacji. Wicestarosta podaje rękę uczniowi ZSGH.

27 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbyła się uroczysta gala podsumowująca 1-szy wyjazd grupy stażystów do Hiszpanii w ramach programu Erasmus +.

Wyjazd rozpoczął realizację staży w ramach akredytacji, która zakończy się 31.12.2027. W tym czasie z ZSGH będą wyjeżdżały grupy stażystów do wybranych krajów UE w celu kształcenia zawodowego.

W czasie prezentacji nauczyciele, uczniowie oraz zaproszeni goście poznali przebieg staży i kształcenia zawodowego oraz bogaty program kulturowy i turystyczny. Zgromadzeni wysłuchali również informacji dotyczących założeń programu Erasmus + w zakresie kształcenia zawodowego oraz podsumowania staży przez Dyrektora ZSGH Tomasza Respondka jak i Bożeny Krztoń koordynatora projektów oraz Jolanty Mazur-Pogody nauczyciela przedmiotów zawodowych.

Wyjazd 1-szej grupy odbył się w Walencji w Hiszpanii w dniach 14.11.2022 do 5.12.2022.
Wzięło w nim udział 21 uczniów ze wszystkich typów szkół Technikum nr 6 i Szkoły Branżowej nr 4 w następujących zawodach: Technikum Hotelarstwa – 9 uczniów, Technikum Organizacji Turystyki- 6 uczniów, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – 3 uczniów, Szkoły Branżowej specjalizacji Cukiernik 2 uczniów i Kucharz 1.

Uczniowie odbyli praktyki w hotelach, biurach podróży restauracjach, kawiarniach i zakładzie cukierniczym. Pracowali pod kierunkiem mentorów hiszpańskich- pracodawców lub właścicieli firm. Wyjechali pod opieką koordynatorki projektów Bożeny Krztoń nauczyciela zawodu Jolanty Mazur Pogody oraz Dyrektora Tomasza Respondka.

Wyjazd poprzedziły przygotowania i szkolenia uczniów oraz rozmowa kwalifikacyjna. Pobyt obejmował 3 tygodniowe staże oraz program językowy, turystyczny i kulturalny. W czasie pobytu uczniowie wzięli udział w wycieczkach po Walencji (Welcome Tour), zwiedzili muzea, mieli okazję poznać kuchnię hiszpańską z typowymi potrawami takim jak: paella, churros, i orchiata jak również zobaczyć koncert flamenco.Poznali zabytkowe i historyczne miasta regionu: Bocairent i Peniscolę.

Celem wyjazdu jest podnoszenie i rozszerzenie zakresu kształcenia zawodowego w oparciu o rynki pracy w różnych krajach Unii Europejskiej. Na zakończenie w Walencji staży uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa w stażach a w czasie gali Europassy potwierdzające odbycie stażu i zdobyte umiejętności.

Źródło: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich